28 Ocak 1895’te İstanbul’da doğdu.
Balıkesir İdâdîsi’nin ilk kısmında okudu. Burada, Saraybosnalı Müderris Mahmud Necî Efendi’den özel dersler aldı. İstanbul, Isparta ve Medine’deki rüşdiyelere devam etti. Medine’de Arapçasını ilerletti. İstanbul’a döndükten sonra iki yıl Vefa İdâdî’sinde öğrenim gördü. Ankara’da, sultânîden 1916 yılında mezun oldu. Aynı okulun ilk kısmında Türkçe muallimliğiyle elli dokuz yıl sürecek olan öğretmenlik hayatına başladı.
Ankara’da, Mehmed Âkif Bey ile Farsça, Fransızca ve edebiyat çalışarak kendini yetiştirdi. “Tûf-i Şegaf” başlıklı ilk şiiriyle daha birkaç şiirini Maksud Kâmran takma adıyla bu yıllarda Sa’y mecmuasında yayımladı.
Bir yandan hocalık yaparken bir yandan da Büyük Millet Meclisi’nde zabıt kâtibi, zabıt mümeyyizi ve ikinci grup şefi sıfatıyla dört yıl görev yaptı. Sultanselim’deki İmam-Hatip Mektebi’nin tarih hocalığına 16 Aralık 1924 tarihinde tayin edildi.
İstanbul’da çeşitli okullarda hocalığını sürdürürken Edebiyat Fakültesi’nin derslerini bitirdi. 1938 yılında tezini tamamlayarak fakülteden mezun oldu ve Nişantaşı Erkek Orta Mektebi müdürlüğüne getirildi.
Çeşitli okullarda müdürlük yaptıktan sonra Çamlıca Kız Lisesi edebiyat öğretmeni iken 1960 yılının Ocak ayında emekliye ayrıldı.
1960-1970 yılları arasında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nde İslâmî edebiyat ve tasavvuf tarihi hocalığı ile yeniden mesleğine döndü. Aynı yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlatılan Kur’ân-ı Kerîm ve Türkçe Anlamı adlı eserin redaksiyon heyetine başkanlık yaptı.
1965-1968 yılları arası Özel Fatih Koleji’nin kurucu müdürü oldu.
9 Temmuz 1974’te vefat eden Mâhir İz’in cenazesi 11 Temmuz’da İstanbul’da Sahrayıcedid Mezarlığı’na defnedildi.